Boldog a szolga, aki nem a jutalom reményében beszél, nem tárja fel minden gondolatát és késedelmes a szólásra, és bölcsen megfontolja, mit kell mondania és felelnie.

Kiállítások a kolostorban

A szécsényi ferences kolostorban évente új kiállítás tekinthető meg, amely egy-egy korszakot idéz fel, vagy éppen a szemet gyönyörködteti.

A szécsényi ferences kolostorban évente új kiállítás tekinthető meg, amely egy-egy korszakot idéz fel, vagy éppen a szemet gyönyörködteti.

 • Az első kiállítás a 2000., jubileumi és millenniumi évben került megrendezésre „Üzenet haza… – 50 éve történt…” címmel, s a szerzetesrendek 1950-es feloszlatásáról, különösen is a szécsényi kolostor államosításáról és a ferencesek elhurcolásáról szólt: 1950. július 31-én éjfél előtt a szécsényi ferences kolostor lakóit teherautókon elhurcolták, gyűjtőrendházba vitték, majd öt-hét után szélnek eresztették őket. Szécsényben a kolostor negyven évre szerzetesek nélkül maradt.
 • Erről a szomorú eseményről az 50. évfordulón, 2000. július 30-án délután a Művelődési Ház kamaratermében emlékülésen, az esti szentmisén majd a kiállítás megnyitásával emlékeztünk meg. A kiállítás – a novícius testvérek által – Wass Albert: Üzenet haza című költeménye alapján készült.
 • 2001-ben a fr. Palkó Julián Mátraverebély-szentkúti ferences házfőnök és plébános atya fényképeiből készült fotókiállítást tekinthették meg látogatóink.
 • 2002-ben Assisi Szent Ferenc Naphimnusza kapcsán készült fotókiállítás volt látható. A fényképeket fr. Polgári Máté ferences testvér készítette.
 • 2003 elejétől fr. Palkó Julián fotókiállítása látható a kolostorban “Isten, szent a te utad” címmel.
 • 2004-ben “Egy európai hírű magyar író: 500 éve halt meg Temesvári Pelbárt” címmel láthattak kiállítást a hozzánk látogatók.
 • 2005-ben és 2006-ban a szécsényi országgyűlés 300. évfordulója alkalmából a “Rákóczi és a ferencesek” című kiállítás mutatta be a Vezérlő fejedelem és a ferences rend kapcsolatát.
 • 2007-ben a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából az “Akikért a harang szól – Kapisztrán és Hunyadi emlékhelyek” című kiállításunk tekinthető meg július végéig, ezután pedig a kolostor alapításának 675. évfordulójáról emlékezünk meg kolostor-történeti kiállításunkkal.
 • 2008-ban Ágoston-Papp Mónika keramikusművész alkotásaiból nyitottunk kiállítást a templom oldalfolyosóján.
 • 2009-ben alapításának 800. évfordulóját ünnepli a ferences rend – a templom oldalfolyosóján Szent Ferenc életének főbb helyeit, a ferences kezdetek szent helyeit bemutató fotókiállítást nyitottunk a templom oldalfolyosóján fr. Palkó Julián képeiből.
 • Szintén 2009-ben a kolostor kiállítóterében “800 éves rend a 675 éves városban” című kiállításunk a 800 éves ferences rend és az 1334-ben, 675 éve városi rangra emelt Szécsény sokévszázados kapcsolatát, valamint a középkori szécsényi ferences kolostort mutatja be.